1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

 

Belgavet  Verselebannernew  Mega2016  
 ROPA2016nrw  Verselekijkernew  De Reiger Bannertje MSN DUIVENSPORT 2  
 

SpeedyDe laatste tijd hoor je weer meer over een GPS-systeem om onze duiven te kunnen volgen tijdens hun vlucht. Men is hier al enkele jaren mee bezig en zoals je weet gaat de vooruitgang alsmaar sneller.

Vooruitgang is altijd een goede zaak natuurlijk. Kijk naar het verschil tussen een gewone gsm van pakweg 10 jaar geleden en een smartphone van vandaag. Wat je daar allemaal mee kan, ongelooflijk toch? En zo gaat dat maar verder.

Alle apparatuur die we gebruiken in ons dagelijks leven wordt verbeterd of aangepast. Zelfmaaiende grasmachines, drones, laserprinters, zelfrijdende auto’s, allerlei domotica enz… Lees maar eens een boek over hoe futurologen de nabije toekomst zien. Niemand staat nog stil bij de razendsnelle evolutie, laat staan dat we nog verbaasd zijn. En wat gedacht van ons eigenste elektronisch constateersysteem? In het begin waren hieromtrent nog vele vragen en tegenkantingen, maar nu wordt het algemeen aanvaard en gewaardeerd. Wie spreekt nog over een T3-quartsconstateur, laat staan over de oude Toulets uit de jaren stillekens?

Er bestaat al een veelgebruikt GPS-systeem om afgerichte valken te lokaliseren. Een kostelijke affaire weliswaar, maar het zijn, voor de valkenier, zeer waardevolle vogels. Voor onze duiven, die kleiner zijn en vooral grotere afstanden moeten vliegen, is het wel nog wat te groot en te zwaar. Ik denk echter dat het een kwestie is van weinig tijd om dat probleem op te lossen.

Maar dan?! Stel dat we over een aangepast, degelijk en betaalbaar systeem beschikken waar we onze kampioenen perfect mee kunnen volgen. Wat zullen we vaststellen? Iets wat we al lang weten natuurlijk. Onze gevederde vrienden vliegen praktisch NOOIT in een rechte lijn naar huis. Ze blijven soms lange tijd op de lossingplaats rondtoeren. Ze volgen geografische gangen zoals waterlopen, valleien of snelwegen. Ze vermijden heuvels en bossen. Resultaat? In plaats van pakweg 200 km vliegen ze 220 of misschien wel 250 km. En daar knelt het schoentje! Onze snelheidsberekening: afstand (rechte lijn) gedeeld door tijd, klopt van geen kanten. Daardoor worden melkers die in de “ voorkant” wonen sterk benadeeld, wat we reeds lang weten. Inderdaad, kijk maar,  in het weekend, hoe iedereen tracht om in de achterkant van de speelomtrek te zitten. Een ware volksverhuizing, zeker op de snelheid. Buitenlanders, of sterk  spelende professionals, weten perfect waar een satelliethok neer te poten.

Maar bij gebruik van dergelijk traceersysteem zullen we nog meer geconfronteerd worden met de harde feiten. Dat zou mensen wel eens kunnen ontmoedigen. Of doen verhuizen om goed te liggen? J Hopelijk, als het zover is, vindt één of andere informaticus/ duivenliefhebber de gepaste formule of het juiste programma om hier een mouw aan te passen. Misschien wordt het duivenspel dan zelfs wat eerlijker. Maar het zal niet gemakkelijk worden. In elk geval zou het zijn nut kunnen bewijzen bij het opsporen van verdwaalde duiven na een rampvlucht. Het zou ook spannend zijn om tijdens de wedstrijd alle duiven,en speciaal de jouwe, te kunnen volgen. Bepaalde vluchten zouden worden afgevoerd omdat ze geografisch slecht gelegen zijn. Ik noem maar enkele voordelen, maar ik vergeet er zeker nog heel wat.

Ondertussen blijft de oeroude wet bestaan dat niet altijd de snelste duif maar wel diegene die de kortste weg naar huis volgt de palm binnenhaalt. Dus, de “slimme” zijn de besten, ongeacht alle theorieën omtrent vleugelventilatie, spieren enzovoort. De belangrijkste eigenschap van een goede duif is de kudde op tijd te verlaten, of nog beter, om alleen te vliegen. En wij maar brol geven om onze duiven sneller te doen vliegen. Maar de conditie van de duif zal ook wel een belangrijke rol spelen zeker?

Dus… Zitten wij, melkers, wel te wachten op dergelijk GPS-systeem? Ik zou het echt niet weten. Weeral stof tot nadenken!

SPEEDY 

Sponsors

Nuttige Links

Liefhebbers

 

 

 

 

 

Copyright © 2019 Msn Duivensport.