1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

 

Belgavet  Verselebannernew  Mega2016  
 ROPA2016nrw  Verselekijkernew  De Reiger Bannertje MSN DUIVENSPORT 2  
 

SpeedyEen dure grap en volledig overbodig denken enkelen onder ons. Maar de meeste melkers geven het wel aan hun duifjes. Baat het niet, het schaadt ook niet! Het is ook geen fenomeen van deze tijd.

Al sinds jaar en dag wordt er van alles en nog wat in de drinkpot gekieperd en de laatste jaren over het voer verstrekt. Kostelijk is het alleszins. Dikwijls nog duurder dan voedingssupplementen voor mensen. En dat hoeft helemaal niet. Ik ga het hier hebben over zelf een beetje improviseren.

Vroeger, twintig of meer jaren terug, was thee bereiden heel populair. Je kon het wel al kopen in de handel, maar de meesten onder ons zochten hun ingrediënten zelf in de tuin of de natuur. Brandnetel, witte dovenetel, wilgenschors, boerenwormkruid, paardenbloem, duizendblad, weegbree, look enz. .Alles wat maar enige geneeskrachtige of versterkende eigenschap had werd in de kookpot gekieperd. En dan na het koken nog wat suiker of honing erbij en klaar was Kees. Feitelijk was dit gewoon toedienen van natuurlijke vitaminen en mineralen. Wees maar zeker, ieder had zijn eigen “geheim” recept. Niet alleen met de heilzame thee werd er gewerkt. Je kan je amper voorstellen waar ze het allemaal zochten. Aspirientjes in de drinkpot daags vóór de inkorving. Bloemen van boerenworm kruid opsteken tegen wormen. Gemalen koffie vermengd met wat brood en eiwit en in bolletjes gerold( vooral voor de korte vitessevluchtjes).Een stuk gezouten spek in een potje op het hok.  Twee vliegen in één klap(zout=bloeddrukverhogend, vet= energie).

Ikzelf improviseer ook graag. Het is goedkoop en houdt je bezig. Wanneer ik een mooie molshoop zie in mijn gazon dan sakker ik wel een beetje maar schep wel de losgewoelde aarde in een emmer. Wat zout en gedroogde eierschelpen onder mengen en dat is het. Mineralen à volonté. Grit koop ik wel en veel! In het najaar, wanneer veel groenten gekuist worden om in te vriezen, wordt de afval netjes gewassen en in de oven gedroogd. Vooral selder en prei. Daarna in de koffiemolen en in een bokaal op een droge plaats bewaard. Selderpoeder gaat regelmatig over het voer vóór de koppeling. Het zou libidoverhogend werken!? Look vers geperst is ook een van mijn stokpaardjes. Groenteafval vers gemixed en aangelengd met lauw  water wat laten trekken is volgens mij nog beter dan thee koken. Verder gebruik ik veel verse bakkersgist, een bom van b-vitamienen. En geeft ook mooie mest (door de enzymen?). Als pro-bioticum gebruik ik regelmatig broodverbeteraar in poedervorm. Wat daarin zit? Enzymen, ascorbinezuur, mout, gluten, glucose enz. .Nog iets… Tijdens het broeden worden alle kaasrestjes van aan tafel bijgehouden en in stukjes ter grootte van een maïs gesneden. Ik bewaar het wel in de koelkast om het niet te laten schimmelen. Vanaf de jongen zo’n 8 dagen oud zijn geef ik het mondjesmaat. Goed tegen spuiters.

Maar natuurlijk kan je niet alles zelf bereiden. Electrolyten koop  ik in emmers van 5 kg. Feitelijk zijn deze voor varkens en kalveren maar de duiven nemen ze graag op. Tijdens het azen van de jongen strooi ik weipoeder over het eten, na eerst bevochtigd te zijn met lijnzaadolie. Appelazijn, nog zo’n modegril. Toch beter niet alle dagen in de drinkpot maar twee dagen na de vlucht en genoeg. Het zou de ontwikkeling van trichomonen afremmen.  Met gewone alcoholazijn ontsmet ik de drinkpotten en de hokken worden er mee beneveld. Ik gebruik hiervoor een kamerplantensproeier. Azijn doodt schimmels en wordt veel gebruikt in de horeca om te ontsmetten.

Gans de hetze rond schapenvet daar heb ik wel mijn bedenkingen bij. Ik ben wel een vitesser, maar voor de verre vluchten een beetje olie, pinda’s, kleinzaad en genoeg  goeie maïs zullen wel volstaan zeker om de vetreserve aan te leggen?

Maar ik besef wel dat dit zuiver amateurisme is. Als uw duiven op zondag maximum 2 uren moeten vliegen hebben ze volgens mij echt niet zoveel nodig. Helemaal anders wordt het als ze wekelijks 400 tot 500 km te verwerken krijgen. En in de moderne duivensport zien we dit meer en meer. Moesten mijn”kampioenen” dit elke week moeten presteren, ik zou niet lang twijfelen. En dan zou ik niet zelf zitten prutsen maar supplementen toedienen die speciaal ontwikkeld zijn voor duiven. Daarin zitten de juiste ingrediënten in de gepaste verhouding. Voedingsdeskundigen die deze zaken ontwerpen weten beter dan wie ook; wat?  hoeveel? Wanneer?

En allemaal doen ze hun uiterste best om de meest werkzame producten op de markt te brengen. Veel wordt er gejat of afgekeken uit de sportbegeleiding voor mensen. Maar deze vlieger gaat niet altijd op. Want duiven zijn geen mensen . Ze hebben andere spieren, een ander metabolisme. Ook dat beginnen de producenten nu in te zien. Er worden biologen bijgehaald en mensen die thuis zijn in de bio-chemie, voedingsdeskundigen, duivendierenartsen enz. . En dan moeten al deze producten, de dag van vandaag, nog dopingvrij zijn ook . Geen sinecure, als je het mij vraagt. Vroeger mocht er al eens veel cafeïne of zelfs arsenicum in het wonder-elexir zitten. Of wat cortisone. Dat is nu gelukkig verleden tijd.

Maar van één zaak mogen we wel zeker zijn : duivensport wordt met de dag professioneler. En dat is net zoals in de gewone sportwereld, niets wordt aan het toeval overgelaten. Net dat ietsje méér maakt het verschil. Of het nu te maken heeft met het gebruikte materiaal ( speciale velgen, fietsen, tennisraketten , vishengels, bogen en pijlen,noem maar op..) of de voedingsbegeleiding, training het maakt geen verschil. En net deze twee laatste factoren spelen voor ons, duivenmelkers, een grote rol.

Dus…mijn gedacht…speel je wat verder dan ik doe en wil je winnen twijfel dan niet en ondersteun en begeleidt je kampioenen zoveel je kan . Als de voldoening er is , is geen prijs te hoog.

SPEEDY

Sponsors

Nuttige Links

Liefhebbers

 

 

 

 

 

Copyright © 2019 Msn Duivensport.