1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

 

Belgavet  Verselebannernew  Mega2016  
 ROPA2016nrw  Verselekijkernew  De Reiger Bannertje MSN DUIVENSPORT 2  
 

SpeedyIk ga het hier niet hebben over de zin of onzin van het veelvuldig opleren van de duiven. Moest iedereen vinden dat het veel zin heeft, er zou nog meer gereden worden dan nu al het geval is .

Ik wil jullie hier gewoon mijn eigen ervaring meegeven.

Jaren terug, ik speelde nog maar pas met de duiven en moest nog veel leren ( nu nog trouwens), huurde ik een stukje grond van een bevriende boer om mijn eigen groenten te kweken. Het was gelegen langs een baan die veel melkers gebruikten om hun duiven op te leren. Vermits ik ’s nachts en in de voormiddag werkte, had ik in de namiddag tijd zat om te tuinieren( mijn 2de hobby) . Het was in het vroege voorjaar, begin maart, dus volop spitten en zaaien. Elke dag zat ik op mijn stukje land en voelde mij de koning te rijk. En elke dag zag ik een dorpsgenoot met de wagen voorbijrijden.! Het was een geducht Quevrain-speler, die jaarlijks 20 of meer eerste prijzen won op die, toen, zeer populaire vlucht. Je moest echt goede papieren hebben om met die man te wedijveren op die korte vluchtjes(40km) .EN er werd nog serieus gepould, toen. Ik dacht dan al; “die leert zijn weduwnaars wel heel goed op in ’t voorjaar, die passeert hier praktisch alle dagen”.Maar… eind april, begin mei, toen ik aan het wieden was, zag ik onze dorpsgenoot nog bijna dagelijks voorbijrijden. “Dat zullen zeker zijn jongen zijn die hij al opleert.” Dacht ik. Tot ik “toevallig” eens een toogconversatie had met de bewuste melker zijn trouwste “letter”.Ge kent dat wel, een geanimeerd gesprek, een pintje teveel en…toen kwam het eruit. “Maar weet gij dat dan niet?( hij durfde mij net geen dommerik noemen) Mijn kampioen rijdt bijna alle dagen van de week met zijn weduwnaars tot zo’n 15 km ver. Ze vliegen amper aan huis! Ik had direct genoeg stof tot nadenken. In diezelfde periode liet ik alle deuren en ramen van mijn boerderijtje vernieuwen. De schrijnwerker was een kleine zelfstandige uit een naburig dorp. Toevallig ook een verwoed Quevrainist. En er werd natuurlijk over duiven gepraat, ik had de microbe serieus te pakken. Onder andere over lappen. Vermits hij meestal werkte in een straal van een tiental km van huis, ging hij vlug elke middag naar huis eten. Tegen dat hij thuiskwam had zijn vader de weduwnaars al klaar in de mand gestoken. Hij ging dan vlug de duifjes lossen op zowat tien km ver. Ze zagen hun hok praktisch staan vanwaar hij ze losliet. Ik zweer je, die man speelde ijzersterk!

Ik zelf speelde wekelijks Noyon en Dourdan en enkele bevriende , “goedmenende” melkers hadden mij, toen ik hen hierover advies vroeg, op het hart gedrukt dat weduwnaars teveel gestresseerd geraakten door ze voortdurend in de mand te steken. DUS…”beginnelingsken” , een goede raad, niet te veel opleren . En wat doe je dan als de grote mensen spreken? Luisteren, natuurlijk.

 Tot ik een paar jaar terug besloot het wat kalmer aan te doen, wat minder te werken. Zo kreeg ik wat meer tijd en energie om mij bezig te houden met mijn duiven. In maart leerde ik mijn weduwnaars 4 à 5 keer op tot zo’n 25 km en daarmee was de kous af. Onderweg zag ik regelmatig enkele vrienden (Noyon-spelers) hun duiven staan opleren . Dikwijls dezelfde gasten. Toevallig had ik een ronde heel vroege jongen, die vroegen om opgeleerd te worden. Ik terug 3 keer per week de baan op. Het was zowat eind april. Groot was mijn verbazing toen ik die twee oude rakkers nog altijd tegenkwam of onderweg zag staan. Ik zeg het je, ze kuisten regelmatig de boel op, de ene op Noyon, de andere op Dourdan. Ik stelde vast dat ze hun duiven 2 per2 loslieten. Ik wist nochtans dat ze geen vroege jongen hadden en ook pas begonnen met de jonge duiven als het spel met de weduwnaars er ver op zat. Zekere dag, ze stonden weer op dezelfde plaats, besloot ik om even te stoppen en goedendag te zeggen. Ik merkte direct dat ze me konden missen als kiespijn. Betrapt als een kleine die in de snoepdoos zit te grabbelen. En waarom? Omdat ze, potdorie, hun oude duiven aan het lossen waren! Twee per twee, eind april, begin mei. Een van beiden was de “goede man” die me jaren eerder op het hart had gedrukt, dat het niet goed was om weduwnaars voortdurend te lappen. Ditmaal wist ik beter en het volgende voorjaar begon ik mijn duiven reeds begin maart intensief te lappen. De week vóór de eerste vlucht bracht ik ze zowel maandag, woensdag als vrijdag weg, na telkens hun duivin kort getoond te hebben. En geloof me …op zondag was het bingo. Van Peronne: 415 oude duiven – 1-2-8-9-10-11…en 8/10 –460 jaarse-6-24 en 2/2. In april bleef ik mijn weduwnaars tweemaal per week wegvoeren, zonder ditmaal weliswaar hun duivin te tonen. Elke zondag de pannen van het dak! St Quentin: 174 oude-1-2-4-25-26-27-29en 9/10 ( grote omtrek 674: 7-8-14 enz) 593  jaarlingen-6de en ½. Dan naar Noyon:301 oude 1-8-15-23 en 13/19. Geen jaarse mee. De week daarop Pont: 322 oude-1-5-17-18-23-25-32-..en 264 jaarlingen-1-2-5-7-18-24 en 10/10. En zo ging het verder, het ganse seizoen. Natuurlijk bleef ik trouw mijn duifjes lappen, tweemaal per week. Telkens op zowat 25 km en altijd op dezelfde plaats. Met als resultaat; tal van eerste prijzen en kopprijzen. Onder andere: Pont 545 jaarlingen-1-3-5-13-16-32-34en 9/10. 538 oude-1-3-6-7-8-22 en 16/18 (GEEN gedubbelde jaarlingen! )586 oude-3-4-13-18-22-38 en 13/16. 171 jaarse-2-3-8-16-17 en 9/10. 129 oude-1-2-4-6-12 en11/13.110 jaarse-1-2-3-4-12-15 en 6/7.Resultaat: 16 eerste prijzen zonder dubbelingen en 30°/° per 10-tal .

En de allerlaatste vlucht op 3 augustus van Nanteuil 438 oude -1-2-10-12-22-24 en 10/11 en234 jaarse-1-26 en 2/5. Zo zie je maar! Veel lappen nergens goed voor ? Het zal wel zijn dat ik superforme op het hok had, maar schade hebben mijn weduwnaars toch niet ondervonden van het veelvuldig lappen. Waarom ik dit dan aan de grote klok hang zul je vragen. Het jaar daarop deed ik net hetzelfde en het was wel geen slecht seizoen maar het was toch veel minder. Ik ga wel veelvuldig blijven lappen. Bijgeloof? Ik zou het niet weten.

Speedy

Sponsors

Nuttige Links

Liefhebbers

 

 

 

 

 

Copyright © 2019 Msn Duivensport.