1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

 

Belgavet  Verselebannernew  Mega2016  
 ROPA2016nrw  Verselekijkernew  De Reiger Bannertje MSN DUIVENSPORT 2  
 

SpeedyMijn Waalse vrienden zeggen dikwijls: “Les colombophiles et les pêcheurs , sont les plus forts menteurs”. Wat er op neerkomt : » Duivenmelkers en vissers zijn de grootste leugenaars ». Maar ik denk dat duivenmelkers toch nog straffere leugenaars zijn dan vissers.

Als ze u iets kunnen wijsmaken, u een zak opgeven, zullen ze het zeker niet laten. Zonder verpinken! “Niet te vertrouwen, gelijk een Hollander” zeggen ze bij ons. Maar niet alleen collega-duivenmelkers zijn het slachtoffer van al hun verzinsels. Ik geloof dat ze zichzelf nog meer beliegen dan anderen. Voorbeeldje.? Er zijn er genoeg.

Het begint al bij de winterkweek. Ligt er al eens een jong dood in of naast het nest dan is het meestal uit het nest gevallen of de duivin heeft haar nest verlaten. Gestorven van de kou is dan de oorzaak! Paratyfus of streptococcen dat is onmogelijk. Ze hebben allemaal oersterke, gezonde duiven. Geloven ze zelf toch.

Bij de eerste trainingsvluchten in maart dan: Een scheefvlieger dat is zeker en vast een spierblessure door te weinig los te komen in de winter. Die smerige roofvogels ook. Nooit ofte nimmer wordt er gesproken van de vleugelziekte. Als er dan al eens eentje achterblijft van een wedstrijd of trainingsvlucht en hij komt een paar dagen later toch thuis, goed mager en met een hangende vleugel: “Ergens tegen een hoogspanningskabel gevlogen. Dat kan niet anders”. Soms geraken ze zelfs niet meer in hun woonbak. “Maar wat een karakter om toch nog naar huis te sukkelen. Zijn vader was ook een super, maar is gesneuveld op het veld van eer. We zullen hem maar op het kweekhok zetten”…..Volg je nog? Vlug naar de duivendierenarts zou ik zeggen. Het is altijd goed om te weten als er iets mankeert op uw hok.

Nog zo’n zwaar verhaal. Jaren terug was er aan de toog een dorpsgenoot vol lof over zijne “Vooruit “ aan het blazen. De bewuste duif had zijn naam verdiend omdat hij 10 minuten los de eerste prijs vloog van Noyon. “En dan nog op een loodzware wedstrijd aan 1000 meter per minuut” aldus onze vriend. Nu is het wel zo dat ik alle uitslagen bijhoud , tot zelfs van 10 jaar terug. Bovenaan  noteer ik altijd  de windrichting en de weersgesteldheid van die bewuste vlucht. En af en toe enkele opmerkingen. Ik ’s avonds de uitslag gaan opzoeken en inderdaad de duif vloog 7 minuten los. Wel 10 minuten getekend vóór de tweede maar die vloog 3 kilometer verder. Klein leugentje! Maar dan las ik het volgende: zware zuidwest-onweersbuien. Verder had ik genoteerd: zeer slechte vlucht- wedstrijdduur 50 minuten- duiven gelost in de regen of regen onderweg? Wat me natuurlijk het meeste opviel was dat er weinig of geen eerst getekenden vooraan op de uitslag stonden. Onze vriend zijn superduif was gewoon een geluksvogel die per ongeluk, op zijn gemak, naar huis gekwakkeld was. De weken ervoor of erna vond ik hem maar een paar keer , achteraan, op de uitslag. Ik zou hem in alle geval niet op het kweekhok zetten. Of misschien wel? Dan heb je gelijk een stam duiven die ook bij slecht weer naar huis komen. Maar in alle geval, hij had toch een “ Vooruit” op zijn hok wat niet iedereen kan zeggen.

 En dan, die eeuwige excuses voor slecht spelen: de wind zat verkeerd, de massa, de ligging, te warm weer, nog te koud, zolderhok is veel beter dan tuinhok en noem maar op. Ik zeg niet dat dit allemaal geen belang heeft. Veel belang zelfs. Maar het kan toch geen gans seizoen , allemaal tegenzitten? Bij hen wel dus. Je kan toch moeilijk van jezelf zeggen dat je een slechte melker bent of slechte duiven hebt.

Vervolgens, al die duiven die een eerste prijs verloren door te lang op het dak te blijven zitten. Ik spreek hier nu niet over jonge duifjes, dat is iets gans anders. Maar ik denk toch dat een goede duif, in super forme, die alleen als eerste toekomt van een wedstrijd meestal als een kogel binnenduikt. Zonder te verletten. Een duif die volledig kapot gevlogen, of verdwaasd op het dak valt na een slechte vlucht, die blijf dikwijls op de nok zitten.

En als er dan al eentje een ereronde maakt, maken ze er vlug: ” Een volle minuut blijven toeren, de smeerlap.” van. Natuurlijk kon hij anders de eerste prijs gehad hebben, ware het niet dat er wekelijks een vierde van de melkers juist hetzelfde voorhadden.

Vroeger had je dan nog al die onfortuinlijken, die tijdens het constateren, puur van de zenuwen omdat hij zeker vroeg zat, het rubbertje lieten vallen. Natuurlijk weer diegenen die de droge mest methode volgden. “ Twee volle minuten moeten zoeken! En dan nog prijs per tiental”.Jawadde.

Gelukkig, of niet, is er nu het electronisch constateersysteem. Zulke excuses gaan nu niet meer op. Maar ja, dan hebben ze weeral hun baksken te laat ingeschakeld. Zo vroeg hadden ze de duiven niet verwacht. Of er was juist een korte stroomonderbreking. Inventief zijn ze wel. En ze geloven op den duur hun eigen leugens.

Ik luister veel liever naar al deze zware verhalen , dan naar Geert Hoste zijn Kerstspecial. Maar hier mag je natuurlijk niet luidop lachen.

Heel wat “grote” melkers maken zichzelf , en ook de duivenpers lezende melkers natuurlijk, wijs dat ze een knalprestatie hebben neergezet met volgende uitslag: op een vlucht uit X de 23 eerste prijzen van 201 duiven. Ze hadden er wel 123 mee. En dan nog gaan inkorven helemaal in de voorkant, in een klein lokaaltje waar ze ho zo tevreden zijn met zijn portgeld om de kassa wat te spijzigen. Portgeld alleen weliswaar, want er staat geen halve euro op zijn duiven gezet. Te kostelijk met zoveel duiven.  En zijn duiven allemaal bijeen in 5 manden om geen ziekten op te rapen van de duiven van amateurkes die niet eens goed weten hoe ze duiven medisch, professioneel moeten begeleiden. Maar het komt toch in de krant. Goed voor de verkoop natuurlijk.

Hoeveel goedgelovige melkers, die maar blijven sukkelen, maken zichzelf niet wijs:” Nu gaat het beteren”. Want ze hebben bij een “bevriend”, sterk spelende melker enkele oude kwekers of weduwnaars mogen gaan halen. Dit kan niet meer mislopen!? Och arme. Afdankertjes ja. Duiven waar de kampioen zelf niks uithaalt of die geen platte prijs kunnen vliegen. Maar ze zijn natuurlijk van de goede soort. Vriendendienst?

En dan al die ongelukkigen, die bij een grote,commerciële melker veel te veel geld gaan geven voor één duifje, gekweekt ergens achteraan in een grote volière. Speciaal gekweekt voor zo’n sukkelaars vijf minuten gelukkig te maken. En ze mogen er natuurlijk de mooiste uithalen. Met stamboom natuurlijk. Weeral een schot in de roos. Maar wel met een losse flodder.

Wat zei Karl Marx ook alweer? “Religie is de opium van het gewone volk”. Zou het niet kunnen dat zelfbedrog de opium is van de slecht spelende melker? Het geeft hen de moed om verder te sukkelen. Ik kan het weten…..

Speedy

Sponsors

Nuttige Links

Liefhebbers

 

 

 

 

 

Copyright © 2019 Msn Duivensport.