1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

 

Belgavet  Verselebannernew  Mega2016  
 ROPA2016nrw  Verselekijkernew  De Reiger Bannertje MSN DUIVENSPORT 2  
 

SpeedyIk lees graag…en veel. Vroeger wel veel meer dan nu. Alles wat ik kon vinden over duiven werd gretig gelezen. Stapels boeken die ik vroeg en kreeg voor mijn verjaardag of met Nieuwjaar.

Iedereen in de familie wist wat er op mijn verlanglijstje stond. Ik was ook geabonneerd op enkele duivenkranten. En toen kwam het Internet natuurlijk. Het wereldwijde web heeft de papieren informatie serieus verdrongen. Nu bezoek ik zeer regelmatig allerhande duivensite’s. En ik kijk af en toe naar een of ander forum. Kwestie van een beetje op de hoogte te blijven. Nu dat iedereen vrij en vrank zijn mening kan spuien op het net lees je nogal wat. Heel wat interessante zaken, natuurlijk, maar ook ongelooflijk veel gezever. En veel, meestal zelfs, kritiek op alles en nog wat.” Hoe is het mogelijk? “: denk ik dan . Geniet van jullie hobby en laat jullie niet beïnvloeden of op sleeptouw nemen door al die negatief ingestelde zwartkijkers.

Kijk, ik lees dolgraag, het liefst van al feitelijk, artikels of reportages van de hand van A.S.. Aangename schrijfstijl en prettig om te lezen. En leerzaam ook nog. Hij noemt de zaken bij hun naam. Geen gezever. Af en toe wel eens reclame voor zijn eigen winkel, maar dat mag wel met zulke referenties. En zijn eigen vrienden bewieroken, wat is daar verkeerd aan? Maar het opmerkelijkste bij A.S. is dat hij praktisch nooit zaagt of kritiek spuit op anderen.

Langs de andere kant kan ik soms ook genieten van wat L.G. schrijft. Altijd nieuws heet van de naald. Goed geïnformeerd. Wel met zijn eigen mening, soms wat tegendraads. Dat is nog voorzichtig uitgedrukt. En spijtig genoeg soms ook uitgesproken negatief. Vooral tegenover de topmannen van onze K.B.D.B. . Akkoord, niet alles draait in de duivenbond zoals we het zouden willen. Ik heb ook mijn bedenkingen bij de, buiten alle proporties, hoge geldboetes die worden opgelegd aan de zo gezegde dopingzondaars. Schorsingen of andere sancties tot daar aan toe. Ergens moeten overtreders van de reglementen bestraft worden. Maar geen enkele heerser houdt zijn volk onder de knoet middels een schrikbewind. Eens wordt dat afgestraft. Kijk maar naar Saddam of Ceausescu. Niet dat ik de heren van Halle hiermee wil vergelijken,verre van.  Maar beter bemind dan gevreesd, denk ik dan.

Maar de teloorgang van de duivensport toeschrijven aan het wanbeleid van onze bestuurders is wel serieus van de pot gerukt. Ik speel ongeveer 25 jaar met de duiven. In al die tijd zijn er in ons dorp heel wat melkers verdwenen,  zoals overal elders. Het aantal is echt gehalveerd. Maar geen enkele is gestopt uit onvrede met ons bestuur of hun beleid. Negen van de tien zijn spijtig genoeg overleden. De meeste van hen hebben zelfs, bij wijze van spreken, tot hun laatste adem met de duifjes gespeeld. Enkelen zijn gestopt omdat ze, door hoge ouderdom, het niet meer aankunnen. Met spijt in het hart dan nog. Ik kan er echt geen enkele noemen die is gestopt uit onvrede met ons bewind, of omdat het spelletje te duur werd. Of vanwege de oneerlijke concurrentie van de mega-hokken. Duivenmelker voor het leven, weet je wel. Niks tegen mega-hokken trouwens. Een geluk dat die er nog zijn. Het maakt onze sport op een manier nog wat goedkoper qua transport. Zij zorgen ook voor mooie wedstrijden met veel duiven en voor wat meer uitstraling naar de buitenwereld toe. Trouwens, ik denk dat kleine melkers veel meer kunnen genieten van hun hobby dan iemand die zo een kolonie moet verzorgen en financieren. En zo een “grote” melker aftroeven met jouw enkele duifjes geeft toch heel wat voldoening.

Ik heb ook helemaal niks tegen het commerciële gedoe rond onze sport. Iedereen is vrij om te doen wat hij wil. Hou wel je ogen open en gebruik je verstand. Ik weet wel één ding bijna zeker. Diegenen die zware investeringen doen om er later financieel gewin uit te halen komen er meestal met een grote ontgoocheling vanaf. Een enkeling die er rijk van wordt. De meesten van hen geraken,zelfs na een ophefmakende verkoop, met moeite uit de kosten.

 Wat me wel enigszins irriteert zijn mensen, die zelfs niet meer met de duiven spelen omdat ze er waarschijnlijk niets van bakten, constant kritiek zitten spuien op alles en nog wat. Ze scheppen er blijkbaar plezier in. Ik heb er op een of andere manier medelijden mee. Geniet toch van het leven, van onze sport en laat anderen er ook van genieten. Gebruik uw overtollige energie voor positievere zaken. Een mens zou nog gaan denken dat het rotkarakters zijn.

Maar waarschijnlijk zijn het mensen die gewoon jaloers zijn op hen die wel van onze hobby genieten. Of die zelf ho zo graag zelf aan de macht zouden zitten. Maar dan uiteindelijk de verantwoordelijkheid doorvoor niet aankunnen of aandurven. Het is altijd het gemakkelijkst staan roepen aan de zijlijn. Heb je niets anders dan negatieve kritiek op de duivensport? Koop een vislijn en ga in je eentje vissen. Maar dan zal het water weeral te diep zijn , of niet diep genoeg.

Ook in het lokaal, aan de toog zijn het altijd dezelfden die staan te zaniken over onverantwoorde lossingen of het abnormaal vluchtverloop. Of over te dure ringskes of kostelijk duiveneten . Hou wat minder duiven en het is opgelost. Altijd de anderen van alles en nog wat de schuld geven. Dikwijls om hun eigen falen of fouten goed te praten of te verbergen.

Persoonlijk vind ik dat onze sport er echt is op vooruitgegaan. Vroeger was het dikwijls een excuus om pintjes te gaan pakken, een sociaal gebeuren. Niks mis mee, natuurlijk. Maar ik denk dat er de dag van vandaag veel meer “drive” is onder de melkers. Meer professioneel. Ook alles wat rond de duivensport draait is verbeterd. Ik denk daarbij niet alleen aan de accommodatie en begeleiding maar ook aan informatie rond lossingen en vluchtverloop. Lang leve het internet, het elektronisch constateren, computerprogramma’s om uitslagen te maken vijf minuten na het sluiten van de wedstrijd. Radar op PIPA om het vluchtverloop te volgen. Alsook genetisch onderzoek, doorgedreven medische en sportieve begeleiding, research naar gepaste voedingssupplementen, …enzovoort.

De folklore die is natuurlijk een beetje verdwenen. Maar ja, waar zie je nog een paard met kar over de kasseien dokkeren? Of, waar zie je nog een leurder met de fiets van deur tot deur zeemvellen en borstels verkopen? Het verleden is mooi geweest, maar we moeten in het heden leven. Trouwens,toen ik veertig jaar geleden in een maalderij werkte zei de toen al hoogbejaarde molenaar:” Menneken, ik ben verdorie honderd jaar te vroeg geboren. Alles is zo veel beter dan toen ik jong was. Centrale verwarming tot in de slaapkamer. Vroeger stond er in de winter ijs op de pispot. Iedereen gaat met de auto werken in plaats van te voet of met de fiets naar de trein, door weer en wind. Veel zware handarbeid waar nu alles gedaan wordt door machines. Tegen je pensioen was je letterlijk krom gewerkt. Praktisch geen medische verzorging. Nu leeft iedereen veel langer en in betere omstandigheden. Die goede oude tijd? Laat me niet lachen! Het enige goede was dat we jong waren. Maar dat komt spijtig genoeg nooit terug. De rest is allemaal veel beter nu, en het zal nog beteren. Dat zul jij nog wel zien.”

Groot gelijk had de brave man. Natuurlijk ook een gezworen duivenmelker. Er zitten nogal wat filosofen in onze soort.

Moraal van het verhaal: De “oude” duivensport is dood, leve de “moderne” duivensport. Geniet er van en laat de anderen ook genieten. En zaag een beetje minder.

Speedy

Sponsors

Nuttige Links

Liefhebbers

 

 

 

 

 

Copyright © 2019 Msn Duivensport.