1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

 

Belgavet  Verselebannernew  Mega2016  
 ROPA2016nrw  Verselekijkernew  De Reiger Bannertje MSN DUIVENSPORT 2  
 

 SpeedyMet het kersverse seizoen voor de deur, hier nog vlug een kleine tip. Voor de eeuwwisseling, dus al redelijk lang geleden, werd er veel belang gehecht aan het toedienen van tarwekiemolie.

Zowel voor het koppelen als een paar dagen vóór een wedstrijd. Het was een van de populairste en weinige voedings-supplementen, samen met Aviol, van die tijd. Tarwekiemen bevatten heel wat vitaminen E en vitaminen van het B-complex. Het zijn een uitstekende bron van eiwitten en bevatten kalium, magnesium, fosfaten en veel ijzer. En verder de 8 onmisbare aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Ook nog veel koolhydraten en vetten. Te veel bijna om op te noemen. De olie uit de kiem is een directe leverancier van energie. Onderzoek bij menselijk gebruik toont ontegensprekelijk aan dat tarwekiemolie de kracht en energie verhoogt. Ze verbeterd de hartslag en de weerstand, verlicht spierspasmen en pijn van artritis, en verscherpt de reflexen. Bij dieren werd ook een verhoging van de vruchtbaarheid vastgesteld. Kortweg, een wondermiddel. Veel van deze goede eigenschappen worden toegeschreven aan het bestanddeel Octacosanol. Er is één punt dat wel onze aandacht verdient. Tarwekiemolie moet in de juiste omstandigheden bewaard worden. Best koel en uit het zonlicht. Anders gaat de olie ranzig worden en krijgen we een averechts effect.

Ikzelf gebruik de olie daarom al jaren niet meer. Sinds ik zelf granen laat kiemen. Ergens had ik gelezen hoe gezond en versterkend gekiemde granen en zaden wel zijn. In het begin gebruikte ik dan ook altijd tarwe om te laten kiemen. Een oude duivenmelker, een goede vriend trouwens die ondertussen   ook al overleden is, vertelde me dat hij, heel lang geleden, eens een formidabel seizoen had met de jonge duiven. Het was een natte zomer geweest en heel wat tarwe was op het veld “geschoten”. Hij was boer en  verbouwde zelf zijn tarwe en gerst . Voor de goedkoop mengde hij altijd van zijn zefgewonnen, en ditmaal gekiemde, granen onder de commerciële mengeling. Met het gekende gevolg, aldus mijn vriend.

Naarmate ik meer informatie vond over gekiemde granen en zaden begon ik zelf een beetje te experimenteren. Ik ondervond algauw dat de duiven de tarwe niet zo graag meer opnamen zodra de kiemen te lang werden en er ook wortelvorming zichtbaar werd. Waarom weet ik niet. Regelmatig liet ik van een commerciële mengeling een handvol kiemen om de kwaliteit van de granen en zaden te controleren. Toen ik dat dan achteraf aan mijn duiven gooide, merkte ik dat ze de voorkeur gaven aan de gekiemde maïs. Duiven eten nu eenmaal graag maïs. De kiemen mochten eveneens echter niet te groot zijn. Een lichte zwelling was nog het beste. Uiteindelijk liet ik dan nog alleen maïs kiemen. Ik kocht hiervoor een zak Cribb’s van VanRobeays, die van uitstekende kwaliteit was en hiervoor dus zeer geschikt. Nog altijd geef ik tijdens het vliegseizoen gekiemde maïs.

 Hoe ik tewerk ga? Dinsdagavond neem ik ongeveer 500 gram maïs ( voor 30 weduwnaars of 30 jonge duiven) en laat hem een ganse nacht in lauw water staan. Het mag zelfs warm zijn. Plantajuin kan je ontsmetten tegen de vlieg door  deze een uurtje in water te zetten van 60 graden. De kiem is hierdoor niet beschadigd. Woensdagmorgen giet ik het water af en spoel de maïs goed proper. Dan laten uitlekken in een keukenzeef. Afdekken met een keukenhanddoek en op een warme plaats zetten. Donderdag en vrijdagmorgen de maïs goed afspoelen onder de kraan. Vrijdagnamiddag verspreid ik de maïs over een droge keukenhanddoek, zo is hij tegen ’s avonds al wat droog. Natte maïs lusten de duiven blijkbaar ook niet. Vrijdagavond krijgen ze dan de helft onder hun mengeling gemend. Zaterdagmorgen, alvorens ik nog wat kleine zaden geef, krijgen ze dan de rest. Ik speel alleen  snelheid(185 of 220 km )maar nooit op de honger! Welk belang de kiemen hebben weten we al. Maar de suikers die in de maïs zelf zitten zijn eveneens belangrijk. Ze spelen een grote rol bij de start van de vlucht, want duiven vliegen de eerste 10 minuten op suikers. Verder heb je nog het grote voordeel dat de geweekte maïs veel gemakkelijker verteerbaar is en nog wat water bevat.

In de toekomst ga ik nog wat experimenteren met linzen omdat die wat meer eiwitten bevatten. Misschien is dat beter om te geven na de wedstrijd om sneller te recupereren en de eiwitbehoefte aan te vullen. Linzen om te kiemen zijn wel te koop in de reformzaak.

Natuurlijk is het véél gemakkelijker om  speciaal voor onze duiven ontwikkelde voedingssupplementen te kopen. Ik denk maar aan al die vliegoliën of Omega-3 olie. Beter geconcentreerd en een daardoor een optimale opname. Maar ik ben, volgens mijn vrienden, nu eenmaal een prutser. Ik ben liever bezig met mijn duiven dan in mijn zetel naar tv te kijken. Ik lees al jaren “Duifke  Lacht” en ben een grote fan van Jaak Nouwen. Ik heb echt al veel opgestoken van zijn goede raad. Een duivenmelker in hart en nieren. Puur voor de hobby en zo zie ik het graag.

SPEEDY

Sponsors

Nuttige Links

Liefhebbers

 

 

 

 

 

Copyright © 2019 Msn Duivensport.