1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

 

De Reiger Bannertje MSN DUIVENSPORT 2  Verselebannernew  Mega2016  
 ROPA2016nrw  Verselekijkernew    
 

SjaakB2Je kan de harde wind vervloeken, of er een excuus in te vinden om vooral maar niet vroeg te hoeven draaien, dank zij de harde wind is de lucht mooi schoon, amper wat regen en dus een vlucht, niet zeiken.

Uit Nijemirdum 110 schoolreisjegangers naar Nationaal Deurne, de ploeg laten voor hun derde lering en de jaarlingen voor het eerst de mand in, ziten nog twee 2jaarse reservedoffers tussen. De lokker bij de hand, werkt toch prima voor de eerste aankomsten. Hoef geen vitessekampioen van Nijemirdum & Oudemirdum te worden, doelloos rondjes vliegen bij aankomst vind ik ook geen gezicht. Oude geblesseerde doffer gebruik ik ervoor, doet zijn werk prima en zuigt ze als een Nilfisk uit de blauw grijze achtergrond. Laatjes kwamen in eerste deel beter dan de jaarlingen, om 12 uur staat de totaalteller op 83 aankomsten, zondagmorgen meldt nummer 107 zich, haastig aanvliegend vanuit het Noorden, prima zo. De jaarlingen mogen een nacht bij elkaar blijven na de vlucht, de laten zijn bijna allemaal koppeltjes aan het vormen, zitten gewoon bij elkaar, wat een plezier. Volgende week zijn de ouden aan beurt, gaan dan met de laten op stap. Heb geen zin om de ouden nog een keer naar Urk te rijden, moeten het zo maar weten te vinden, zal wel goedkomen.
Friesland gister verslagen door een Belgische aanvlieger, al zal de aankoper anders beweren, gerichte aankoop. De huidige eigenaar is één van de grote namen van de moderne sport, niks mis mee, maar het is ook degene die voor zover ik weet via de rechter probeert af te dwingen in een beter ACG terecht te komen. Het ACG dat hem wereldfaam bezorgde, daar waar hij sinds twee seizoenen niet meer in zit en blijkt nog wel een goede te zijn, maar niet meer de wereldtop waarin de wereld hem waande. Kijk als je dan een eerste in onze afdeling wint met harde wind achter, wat loop je dan te zeiken over het ACG waar je in zit, je kan toch een provinciaal winnen op een korte afstand, hoe slecht lig je dan? Sprookjesverhalen en slechtste zaak scenariodoemdenken, gewoon presteren en naar jezelf wijzen als het niet gaat, slechte verliezers zijn te herkennen aan het wijzen naar omstandigheden bij tegenvallende resultaten, trek, massa, overvlucht, voorvlucht, wind, blablabla spoken. Op Vitesse afstanden kijk je eerst naar vereniging, dan acg, dan afdeling, niet andersom, zit het mee dan zit je goed, zit het tegen heb je altijd de verenigingsuitslag nog, doe je het daar ook niet goed ben je gewoon minder, accepteren en gas op de plank.
Je weet vast wel dat ik een groot liefhebber van het one loft racen ben, gestart ooit met Sylt Rennen en op uitnodiging  van sponsoren gestart met de Million Dollar race, meer dan 12 edities meegedaan, volgende editie waarschijnlijk geen deelnemer, verschillende redenen. Zal ik beginnen met vertellen dat ik een slechte verliezer ben, en in de afgelopen editie bij de categorie verliezers hoorde, daar waar 'we' ook een paar mooie jaren gehad hebben. Dat ik niet de beste duiven voor deze race heb, svoit, kan ik mee leven, kwestie van weten waar je staat. Maar, deze editie zijn er wat teveel toevalligheden gepasseerd die op zijn minst opvallend zijn. Je kunt er je neus voor ophalen, er om lachen, wegkijken of zoals een aantal doen hyperventilerend tegen de aantijgingen ingaan, bij dat laatste heb ik vaak mijn bedenkingen, noem het ervaring ook al heb ik geen waarheidsserum. Opvallend, 14 dagen voor de finale verschijnt een artikel op Pipa waar melding wordt gemaakt dat de 'Amerikanen' favoriet zijn, iets wat nog nooit eerder gepubliceerd is voor een finale. Waarom plaats je zoiets, welk belang heb je daarbij? De finale wordt gewonnen door een Amerikaan, en in de kop zijn een flink aantal Amerikanen aanwezig, kan gebeuren. Maar, blijkt dus dat voor de finale al een veiling geboekt is met de uiteindelijke winnaar van de Million Dollar race, dat kan, bijzonder mooi toeval dat wel. De veiling vond een paar weken na de finale plaats, het perfecte moment voor een veiling, welke perfecte publiciteit kun je nog meer wensen, ultiem geluk? De winnende duif heeft overigens een pedigree in goud omrand, vader en moeder volgens mij op Pipa geveild, je zou alle toeval spontaan in de brand steken, wat wil je nog meer, wat een reclame voor de organisatie en veilinghuis of niet dan?

Deze editie waren meer dan ooit camera's gepositioneerd zo, dat de aankomsten prachtig in beeld konden komen, over het hele complex, in de lucht boven de hokken en op de valkplank. Alle aankomsten in beeld, rondje draaien, landen en naar binnen, mooi toch? Behalve die winnaar dus, die zat zomaar op de daken voor de ingang, geen camera die de duif zag voordat die stil op het dak zat, terwijl alle andere duiven een rondje draaiden. Dacht eerst dat het aan mijzelf lag, maar meerdere kijkers gevraagd, ook die ter plekke aanwezig waren, maar niemand heeft de winnaar zien aankomen, bijzonder toch? Ik een slechte verliezer, dat zeker, met vier duiven het toernooi gestart en alle vier in de finale nog aanwezig, geen duif die teruggekomen is, kan, al is dat in de jaren ervoor mij nog niet gebeurt. Na een aantal dagen blijkt de helft van het deelnemersveld terug te zijn gekomen, ik geen veer dus, sprak nog een paar die hetzelfde overkomen was, kan. Dan onze landelijke favoriet, de champignon koning, begon met 120 paar vleugels, verloor tot de finale een 80 tal, en krijgt in de finale 30 van de 40 resterende duiven wel terug, mooi voor hem, betere en geschiktere duiven vast wel, wel een heel positief resultaat. Zal ik voorspellen dat hij niet volgend jaar maar het jaar daarop de race gaat winnen? De organisatie heeft een enorm belang bij deze vaandeldrager, immers hij is één van de grootste namen en grootste deelnemers in aantallen, economische belangen, zakelijke logica. Neem in ogenschouw de grote organisator Zandy is twee jaar terug overleden, en met het verschuiven van de macht veranderd een organisatie, veranderen persoonlijke belangen, geef het een naam. Volgend jaar een andere locatie, volwassen worden, grotere belangen? Veranderingen leiden tot veranderingen, vast gegeven. 

Mooi praat meneer de verliezer, maar hoe kun je een eindresultaat zo beïnvloedden, benadelen of bevoordelen dan als je het zo goed weet? Ik zou het niet weten, weet wel dat ze twee dagen in de mand zitten er veel kan gebeuren, en als een deel waar je geen belang bij hebt bijvoorbeeld geen water zou krijgen, deze bij voorbaat uitgeschakeld zal zijn. Als de belangen in de miljoenen lopen zijn er veel mogelijkheden, mogelijkheden waar het klapvee helemaal geen rekening mee houdt. Mocht ik wel weer meedoen, dan onder een Chinese naam of in partnerschap met een Chinese naam, worden organisatoren helemaal warm van binnen van met het uitzicht op een nog grotere deelname vanuit Azië, wees niet blind. Soms heb je nieuwe lenzen nodig om niet in de rij betalend klapvee terecht te komen. Vergezochte complottheorie, wie weet. Opvallend op zijn minst waren mijn lokale sponsoren die voor de finale aangaven dat kopwerk dit jaar een gelukzaak zou zijn, bijzonder want andere jaren was de stemming tegenovergesteld. Ik kon er geen vinger achter krijgen, men was beledigd door mijn hypothese dat een slecht resultaat hun dit jaar wel heel goed zou uitkomen, ja ik maak vrienden. Vooraf aangegeven dat de dollar wel heel duur was geworden hielp daar wel bij, hoef vast niet uit te leggen dat de samenwerking geen vervolg kent? Bij gelegenheid betrokkene mijn gewaarwordingen voorgelegd, die deed verwoede pogingen deze te ontwijken, mijn waarnemingen uiteraard, werd er niet wijzer van. Ter zijde nog, de Amerikaanse duiven kwamen als laatste aan in Zuid Afrika, omwille van de quarantaine perikelen, waardoor in eerste instantie het vliegschema opgeschoven zou worden in de tijd. Doe daarbij dat de Amerikaanse duiven niet in Zuid Afrika maar in thuisland Amerika geveild gaan worden, voor het eerst, op zijn minst allemaal verwonderlijk. De financiële belangen zijn groot, maakt de organisatie afhankelijk, zoeken naar vaste waarden, geluk uitsluiten. Sprookjes waren mooi, realisme nog wel eens confronterend, toeval voor gelukszoekers. 

Sponsors

Nuttige Links

Liefhebbers

 

 

 

 

 

Copyright © 2019 Msn Duivensport.