1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

 

Belgavet  Verselebannernew  Mega2016  
 ROPA2016nrw  Verselekijkernew  De Reiger Bannertje MSN DUIVENSPORT 2  
 

SpeedyWanneer je, de laatste tijd, met enkele melkers gezellig zit te keuvelen of je leest een of andere reportage of forumcommentaren merk je dat er terug volop “gele”( en ook zwarte) druppels worden gebruikt.

Terug van weggeweest denk je dan. Inderdaad, enkele decennia terug was het gebruik hiervan een ingeburgerde gewoonte in de duivensport. Tot de cortisone druppels en de preventieve antibioticakuurtjes hun intrede deden. Na al die jaren van misbruik van beiden is het tij terug aan het keren. Het ene verdween, gelukkig, door het verbod op cortisone, het andere door het besef op resistentievorming door verkeerd en overdreven gebruik. Plichtsbewuste, gespecialiseerde duivenartsen wijzen er ons op dat al dat antibioticagebruik zich op termijn tegen ons, zowel mens als dier, zal keren.

Wat moeten wij, melkers die allemaal een beetje (veel) lijden aan smetvrees, dan doen om onze duifjes gezond en vrij van ziekten te houden na 1 of 2 nachten in de mand? Bij al die ziektekiemdragers van andere melkers die het niet zo nauw nemen met de medische begeleiding van hun kampioenen! Haha..

Juist ja. Ontsmetten natuurlijk! Preventief, voor het inkorven, of curatief, wanneer ze terug thuiskomen van de wedstrijd. We moeten sowieso toch iets doen, want ze moeten dringend beschermd worden tegen alle ziekten, schimmels en/of bacteriën die ze oprapen in de mand. Wat kan er dan beter zijn dan die oerdegelijke, quasi natuurlijke producten van weleer? Zoals gele of zwarte druppels, witte aluin, sliepzand, CCP,  Aviol en wat nog meer? Maar, zijn   al deze middeltjes wel echt zo onschadelijk als ze wel lijken? Natuurlijk, het zijn geen antibiotica. Maar al die agressieve ontsmettingsproducten, tegen al die potentiële belagers, zijn misschien ook niet DE oplossing of de beste benadering voor de medische verzorging van onze duiven.

 De meeste van die gele druppels bijvoorbeeld bevatten Acriflivine. Zoals de vroegere Mugomorve van Labo Colman (Nu Mugo x). Acriflivine vindt je ook terug in Kusuri Anti Bacterieel. Dit product wordt gebruikt om de bacteriedruk in o.a. Koi-vijvers te verminderen. Het wordt dus bij vissen gebruikt tegen schimmelinfecties, sommige protozoën en/of externe bacteriële infecties. Maar….acriflivine is ook serieus irriterend voor de ogen of bij inademing en dus waarschijnlijk niet zo goed voor de darmflora. In elk geval, alle melkers die je erover aanspreekt zijn zeer lovend over die gele druppels. Of ze nu van Koehoorn, Colman, Herbots of om het even wie komen. Toch zij die het nodig vinden hun duiven stelselmatig te ontsmetten.

Witte aluin, nog zo een ouderwets, totaal onschuldig middeltje. Kijk, ter informatie, maar eens op Wikipedia waarvoor aluin allemaal wordt gebruikt en aangeprezen( toepassingen). Wordt bij onze duiven vooral gebruikt tegen slijmen in de keel. En de slijmen verdwijnen inderdaad als sneeuw voor de zon. Maar slijmen hebben ook een beschermende functie. Neem nu mensen die stelselmatig neusspray gebruiken. Op de duur krijgen ze  droge, geïrriteerde sinussen. Hun slijmvliezen zijn naar de vaantjes en de neusholte staat open voor allerhande infecties.

CCP van labo Moreau dan. Bevat terpentijnextract en creosote. Wordt nog veel gebruikt in Wallonië en door  onze Franse duivenvrienden. Maar opnieuw, dit product is  ook sterk irriterend voor de ogen en de huid en geeft soms aanleiding tot overgevoeligheid(allergie). Als je het al wil gebruiken, weet dan dat het stinkt, drie huizen ver. Kijk ook eens op Wikipedia waar terpentijnolie goed en NIET goed voor is. Creosote is ook een plantaardig derivaat dat vroeger bij Indiaanse stammen als medicijn werd gebruikt voor alles en nog wat. De Amerikaanse voedsel- en medicijnenadministratie ontraadt echter het gebruik hiervan omdat het schadelijk is voor de lever en de nieren( zie terug Wikipedia). Haarlemmerolie( terug te vinden in sliepzand) is ongeveer een gelijkaardig product.

Allemaal producten die wel degelijk hun nut bewijzen. Maar op lange termijn misschien minder aan te raden omdat ze toch nogal een agressieve werking hebben.

 En de meer “softe” manier dan om jouw duiven zogezegd gezond te houden? Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan vlierbessensiroop, appelazijn of gewone huishoudazijn (eveneens schimmeldodend zonder echter schadelijk te zijn voor de darmflora) en allerhande kruidendrankjes. Verse knoflook in de drinkpot is ook niet slecht. Alhoewel nog nooit wetenschappelijk is bewezen dat het een genezende werking heeft. Baat het niet, het schaadt ook niet.

Waarom onze duiven niet zelf een beetje weerstand laten opbouwen tegen al de mogelijke kwaaltjes en ze niet alleen selecteren op hun sportieve waarde maar ook op hun natuurlijke weerstand? Het is zo een beetje als een kleine gast die dagelijks een loodzware boekentas naar school meesleurt. Als zijn moeder of grote broer die voor hem blijven dragen, zal hij nooit sterk genoeg worden om  het zelf alleen aan te kunnen. Ga maar eens duiven halen bij melkers  die te veel belang hechten aan de medische zorgen voor hun duiven . Wees maar zeker,indien je niet hetzelfde doet, krijg je ze niet op de rails. Problemen gegarandeerd.

Pas op, niets tegen medische begeleiding. En het een “noodzakelijk kwaad” noemen is er ook al ver over. Maar volgens mij is preventief onderzoek door de dierenarts nog altijd te verkiezen boven preventieve kuurtjes en ontsmettingen door de melker zelf. Als je denkt( ogen open houden) dat er iets mankeert aan jouw kampioenen is een bezoek aan een gespecialiseerde duivendokter nog altijd het beste. Eventueel in het labo een anti-biogram laten maken voor de juiste behandeling. Er worden nog te veel, door melkers die zelf doktertje spelen, verkeerde medicijnen toegediend. Met alle gevolgen van dien.

Een gevarieerde voeding, af en toe een kruidenextract, een bad, gewone (niet te agressieve) natuurproducten, een goed hok met genoeg zuurstof, geen overbevolking en af en toe een bezoek aan de dierenarts moeten onze duiven kunnen laten renderen zoals het hoort.

Speedy

Sponsors

Nuttige Links

Liefhebbers

 

 

 

 

 

Copyright © 2019 Msn Duivensport.