1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

 

Belgavet  Verselebannernew  Mega2016  
 ROPA2016nrw  Verselekijkernew  De Reiger Bannertje MSN DUIVENSPORT 2  
 

SpeedyHet zal je maar overkomen, twee jaar op rij, de eieren van je favoriete koppel kwekers of je beste weduwnaar kapot gevochten. Bij kwekers is dit nog geen echte ramp,die laat je terug op eieren komen. Maar bij weduwnaars ben je toch een beetje gebonden aan een tijdsschema.

Op een bepaalde datum alles samen zetten en dan, alles scheiden en op weduwschap. Terug een gemiste kans om iets meer te weten over die goede weduwnaar zijn kweekeigenschappen..Alhoewel, soms zijn de eitjes nog niet gans verloren en zijn ze alleen ingedeukt, lichtjes beschadigd zeg maar. Dan is er evenwel nog een kans om de boel te redden. Vroeger heb ik daaromtrent wel eens gelezen hoe je dat dan kon herstellen. Met een sigarettenvlootje of wat dunne plakband. Ik vond dat echter niet ideaal. Als er lucht in het ei geraakt, wordt het gegarandeerd rot. Ofwel is het niet sterk genoeg en wordt het beschadigd ei alsnog platgedrukt. Dus ging ik wat experimenteren. Je moet wel enkele verse eitjes, die je niet nodig hebt opzij leggen en behouden. Best van verschillende vormen . Je hebt er langwerpige, maar ook korte en grote of kleine . De juiste curve is wel belangrijk om te slagen.

Neem het kapotte eitje en zoek een reserve eitje van dezelfde vorm. Snij, met een dun scherp mesje, hieruit het deel dat bij het te herstellen ei beschadigd is . Best groot genoeg nemen. Laat het eiwit in de schelp van het afgesneden stuk ei zitten. Dit gaat dienst doen als lijm. Druk nu dit stuk zachtjes over het kapotte ei en wrijf voorzichtig het eiwit dat er vanonder komt weg. Vijf minuten laten drogen en…klaar.( zie foto’s) Wel wat in het oog houden bij het uitpikken. Soms moet het jong dan door twee schalen geraken en dat gaat niet altijd vlot. Bij mij is de slaagkans toch acht op tien.

a20160313 145423
b20160313 145454
c20160313 145710

  Natuurlijk, voorkomen is altijd beter dan genezen. Persoonlijk ben ik voorstander om de nestschotels te verpakken in krantenpapier. Het nestvulsel en de eieren gaan minder gemakkelijk schuiven. Wanneer je maar één jong per nest behoudt, heb je ook minder kans dat het jong zijn pootjes wegglijden en scheefgroeien. Dat kan ook wel komen door calciumtekort( rachitis). Verder heb je nadien het gemak dat de schotels nog netjes blijven wanneer je het papier verwijderd. En het is vooral bij wintertijd nog isolerend ook. De jongskes liggen veel warmer en zachter. Voordelen genoeg dus.

d20160313 153919

Natuurlijk weten we allemaal hoe we gevechten tijdens de kweek kunnen vermijden. De koppels opsluiten en maar los op het hok laten per woonbak apart. Of daarna per twee of vier koppels. En dan nog best de bakken geschrankt openzetten. Maar soms na twee weken dit systeem te hebben toegepast denk je dat ze zich niet meer gaan misvliegen. Alle bakken open dan maar. En paf… je bent in de buurt van je hok en je hoort het al. Daar zijn er een paar aan het vechten. Vlug in vliegende vaart naar boven, maar natuurlijk te laat . Het euvel is gebeurd. Een mooie eierkoek in de pan. Weer een illusie armer. Dikwijls gebeurd dit ’s morgens vroeg als er nog weinig licht is en de duivin gaat van haar nest om te sch….. Ze wil terug in haar nest en vliegt de bak eronder binnen. Ochtend  stramheid noemen ze dat. Zoals bij mij (en vele anderen) “starting pains”. Ofwel, terug de schuld van de duivin, heb je een duivin die heel vast broedt en het nest niet overlaat aan de doffer. Normaal zo rond elf uur in de voormiddag. De doffer wil echter ook broeden en gaat dan maar in de buurman zijn bak proberen. Met de gevolgen van dien.

Ik ken een melker die gans de kweekperiode zijn duiven in de bakken opgesloten houdt en slechts bak per bak op het hok loslaat. Dat is natuurlijk beperkend voor de duifjes maar…zeker is zeker!

Verder kan je ook de nestschotels in de broedbakken op een verhoogje zetten. Of, volgens sommigen nog beter, eronder . Want de indringers willen zich natuurlijk meester maken van het hoogste plaatsje. Maar ja,   als het lot je niet gunstig gezind is,mag je doe wat je wilt. In elk geval kan je de risico’s toch wat vermijden. Opletten is de boodschap.

 Aan allen een goede kweek. En het is bij de kweek dat het allemaal begint, natuurlijk.

Speedy

Spotlight

Sponsors

Nuttige Links

Liefhebbers

 

 

 

 

 

Copyright © 2019 Msn Duivensport.