1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

 

Belgavet  Verselebannernew  Mega2016  
 ROPA2016nrw  Verselekijkernew  De Reiger Bannertje MSN DUIVENSPORT 2  
 

SpeedyWe weten allemaal dat eiwitten onontbeerlijk zijn om mens en dier te helpen opgroeien. Sommige dieren, zoogdieren, produceren melk om hun jongen te voeden. Het woord zegt het zelf..om te zogen.

Anderen, zoals vogels o.a. , gaan de eiwitten zoeken in de vorm van insecten of prooidieren. Zelfs zaadetende vogels, die met jongen in het nest liggen, gaan dan ook op zoek naar dierlijke eiwitten. Omdat ze beter zijn voor de groei, gemakkelijker omzetbaar in spieren.

Onze duiven zijn op dat gebied wel heel speciale vogels. Ze maken een soort van melk aan in de krop. Ongelooflijk voedzaam als je ziet hoe een duivenjong op een paar weken tijd veranderd van een piepklein jong naar een mooie jonge duif. Ik heb ergens gelezen dat de duif daarmee een van de snelst groeiende beestjes is in het dierenrijk. Spijtig dat na een achttal dagen de productie van kropmelk langzaam stilvalt. Waarschijnlijk is het aanmaken hiervan te belastend voor de ouders . Maar in het wild gaan duiven dan nog eiwitten zoeken om aan hun jongen te voeden. In de vorm van insecten, wormen en slakken. Welnu , op ons hok krijgen de duiven daartoe de kans niet meer. Omdat we ze opgesloten houden en liever niet naar het veld zien trekken.

Natuurlijk zitten in de kweekmengelingen meer eiwitten dan in de andere mengelingen. In de vorm van erwten en bonen, plantaardige eiwitten. Maar deze eiwitten zijn moeilijker verteerbaar, omzetbaar in spiermassa. Ze vragen heel wat meer energie, dan dierlijke eiwitten, om verteerd te worden. Sommige planteneters, herbivoren zoals de koe,  hebben daarvoor een speciaal spijsverteringsstelsel ontwikkeld. Onze duiven , met hun krop, trouwens ook een beetje. Daarom is het raadzaam om toch wat dierlijke eiwitten toe te voegen aan de duiven hun voeding. Vooral tijdens het opkweken van de jongen, maar ook , misschien in mindere mate, tijdens de wedstrijden.

In de handel zijn genoeg eiwitsupplementen te vinden , speciaal gemaakt voor onze duiven. Ik denk maar aan CD-eivoer of allerhande eiwitkorrels. Iedere respectabele duivenvoedingssupplementenfabrikant (wat een woord) heeft wel een geschikt produkt om extra eiwitten te verschaffen aan onze duiven. En als dat produkt dan wei-eiwitten bevat , kan niet beter. Duivenmelkers zijn ook inventieve kerels. Zo zijn er heel wat die zelf hun eivoer maken. Broodkruim mengen met hardgekookte eieren bijvoorbeeld. Ikzelf gebruik daarvoor sandwiches( veel melk en eieren in) die niet verkocht geraken in de bakkerij. Ik laat ze goed drogen boven de oven en zo blijven ze maanden houdbaar. Verder worden er ook kaasrestjes toegediend, of zelfs gewoon gemalen kaas. De duiven zijn er zot op. Ik denk dat dit ook komt door het vele zout dat er in zit. Want tijdens de kweekperiode hebben onze duiven ook veel mineralen nodig, waaronder zout. Zie maar hoe gretig ze dan Vitamineral pikken, terwijl ze het buiten het kweekseizoen met moeite bekijken.  Ik heb een melker gekend, van de oude stempel weliswaar maar zeker niet dom, die een potje met gemalen vlees op het hok zette tijdens de kweek. Diezelfde man had ook altijd een stukje gezouten spek ergens aan een nagel hangen. De duiven gingen er aan pikken als ze behoefte hadden aan zout. Om ze van het veld weg te houden, zei hij .Een beetje een voedingsexpert” avant la lettre”?

Heel wat melkers zoeken hun heil in het geven van melk- of weipoeder. Zelfs bestemd voor humaan gebruik. Daar is niks mis mee, denk ik. Misschien is dit zelfs beter omdat producten voor humaan gebruik beter gecontroleerd worden op hun inhoud en voedingswaarde. Op Wikipedia kan je lezen dat wei-eiwitten de beste vorm van eiwitten zijn die je kan nemen. Body-builders, die vooral veel spiermassa willen verkrijgen , gebruiken het à volonté.  Volgens Wikipedia heeft wei de hoogste biologische waarde van alle beschikbare proteïnes. Als je weet dat kippeneieren altijd al beschouwd werden als de eiwitbron met de hoogst biologische waarde( vandaar waarschijnlijk dat ze proteïnen eiwitten noemen) 96% en je ziet dat wei- proteïnen nog hoger scoren nl.105% en na concentratie zelfs tot 150% geraken , dan weet je genoeg. En geconcentreerde wei, in de vorm van wei-poeder, is uitzonderlijk rijk aan aminozuren. En die aminozuren zijn heel belangrijk bij de opbouw van spieren. Wanneer je nog verder leest over wei kan je niks anders besluiten dan dat wei-supplementen zeer geschikt zijn om aan jouw duiven te geven. Supergoed, ideaal zeg maar!

Het is ook al een poosje de trend om duiven extra eiwitten te verschaffen na de vlucht om de spieren zo snel mogelijk te herstellen. Vooral op de Zware Halve Fond. Ik geef hier Recupfly van Probelfly( weiproteïenen-isolaat), maar er is keuze genoeg in dergelijke supplementen. Als ik reportages lees over de betere melkers , zie ik dat ze dit allemaal doen. Na een zware vlucht zijn de spieren lichtjes beschadigd en dat moet zo snel mogelijk hersteld worden door het verstrekken van extra eiwitten . Kijk nogmaals naar bodybuilders. Ze trainen ontzettend zwaar en veroorzaken zo microscopisch kleine scheurtjes in de spieren. Die gaan ze dan zo vlug mogelijk herstellen door inname van eiwit(wei)supplementen. Door herhaaldelijk zo te trainen gaan zo uiteindelijk abnormaal veel spiervolume opbouwen. Ik heb het hier thuis bij mij jaren gezien toen mijn twee zonen nog zo naïef waren om te denken dat alle mooie meisjes vallen op gasten met dikke spieren . Gelukkig weten ze nu beter. Want gezond kan je dat toch niet noemen , nietwaar. Zeer belastend voor de lever. Ze gebruikten weipoeder van Mammut of Performance. Ik ging er af en toe wat van scheefslaan om aan mijn kampioenen te geven. O wee als ze mij betrapten. Het kot was te klein,hahaha.

De betere melkers weten dit ook al lang . Ze kregen als eersten deze voedingsbronnen  van de fabrikanten, om uit te testen. Ze laten hun kampioenen aan huis veel trainen om daarna dan extra veel eiwitten te geven. Tegen dat de wedstrijd eraan komt zitten hun duiven mooi rond, goed gespierd. Op de snelheid misschien van minder belang maar op de verdere vluchten kan dit doorslaggevend zijn. En daar zit volgens mij nu net het verschil tussen de doorsnee melker en de kampioen. Deze laatste is constant op zoek om zijn duiven beter te laten presteren. Sommigen gaan hierin wel wat te ver , als je weet wat ik bedoel, maar dat is dan ook een kleine minderheid. De mindere goden zullen al vlug geneigd zijn om te zeggen;”Is dat wel allemaal nodig?”. Trek zelf uw besluiten maar.

Stof tot nadenken: Ooit gezien op National Geographic denk ik. De allereerste mens was eerst min of meer herbivoor. Hij leefde van planten, zaden wortels en bessen. Pas toen hij , in de loop van duizenden jaren, langzaamaan omnivoor werd, dus ook vlees begon te eten, eerst van kadavers door de grote roofdieren achtergelaten en kleine prooidieren, werd hij  sterker en slimmer. Zijn hersenvolume werd groter en dus werd hij intelligenter. Hij begon wapens te maken om op dieren te jagen . En om zijn rivalen de hersens mee in te slaan J. Nog belangrijker, hij leerde vuur maken om het vlees van zijn prooi te braden en alzo gemakkelijker verteerbaar te maken. En, hij ontwierp ook de eerste werktuigen. De rest is geschiedenis. Dit alles is om aan te tonen dat dierlijke eiwitten een belangrijke rol spelen in onze voeding. Ik heb ooit ergens gelezen( in den Humo denk ik) dat een kind dat  vegetarisch opgroeit, hoe nobel ik die levenswijze ook vind, een zekere lichamelijke en ook verstandelijke achterstand had op zijn leeftijdsgenootjes. Je merkt ook dat in het dierenrijk de carnivoren dominant zijn tegenover de herbivoren. Van de kleine wezel(muishond zeggen ze bij ons) over de wolf , tot de majestueuze koning der dieren, de leeuw. Ook bij vogels is dat zo, kijk maar naar zo door ons  vergruisde sperwers en slechtvalken. Plaats daartegenover de planteneters. Ook mooie en soms snelle dieren. Maar wat zeggen we dikwijls? “ Een domme koe , domme ezel, domme geit, enzovoort. Daaruit besluiten dat alles wat vlees eet slimmer is , is misschien wat kort door de bocht, maar het geeft toch stof tot nadenken. Met zijn allen vlug naar de beenhouwer J!

Maar we weten ook allemaal dat je van veel vlees eten ook moe wordt. Je metabolisme wordt serieus belast om die dierlijke eiwitten te verteren. Dit vraagt heel wat energie. Daartegenover heb je het feit dat koolhydraten en vetten betere energieleveranciers zijn. Al gemerkt dat je de dag na een copieuze feestdis, zeker na een barbecue waar je nog extra veel vlees eet, heel moe bent?  Feesten is vermoeiender dan werken. Al die roofdieren die ik hierboven aanhaalde, ze leveren een korte inspanning om hun prooi te vangen, maar gaan daarna de rest van de dag liggen slapen. Terwijl planteneters gans de dag in beweging zijn om voedsel te vergaren en allert te blijven voor hun belagers.

 Dus het is wel belangrijk wanneer je extra eiwitten verstrekt. En dan nog best gemakkelijk verteerbare zoals wei. Ik vraag me af, voor mensen die rond Geraardsbergen wonen, of matten niet geschikt zijn om te geven tijdens de kweek? Ook lekker en gezond.

Ook al gemerkt dat jouw duiven niet van het dak willen zolang je een zware kweekmengeling verschaft? Er zijn zelfs melkers die dit opzettelijk doen om hun jongen eerst goed aan de omgeving laten te wennen.

Het is echt allemaal niet zo simpel. Een melker moet niet alleen een goede trainer, coach zijn, maar ook een echte voedingsexpert. Maar ja, dat is nu eenmaal het mooie aan onze sport, die complexiteit. En de voedingsfirma’s zoeken het wel voor ons uit.

In elk geval de beste melkers, met de meeste inzet en het beste inzicht, zullen altijd winnen.  Dat is de wet van de sterkste en de slimste.

SPEEDY

Sponsors

Nuttige Links

Liefhebbers

 

 

 

 

 

Copyright © 2019 Msn Duivensport.