1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

 

Belgavet  Verselebannernew  Mega2016  
 ROPA2016nrw  Verselekijkernew  De Reiger Bannertje MSN DUIVENSPORT 2  
 
DSC00590Rino

Vliermaal: een deelgemeente van Kortessem, gelegen tussen Hasselt en Tongeren, hier maakt Rigo de laatste jaren het mooie weer op de verdere vluchten maar ook zijn enkele snelheidsduifjes doen het gewoon super.

Rigo opgegroeid in Gors op Leeuw begon als 14-jarige aan de duivensport, dankzij buurman Jefke Billen die hem de knepen van het vak leerde. "Het was een mooie tijd" vertelt Rigo "zowat overal in de straat had men duiven , zo goed als geen jaloezie, iedereen stond klaar om een jonge gast te helpen en het moet gezegd van het eerste jaar heb ik goed gespeeld". Snelheid en halve fond dat was Rigo zijn ding, wie hem kon kloppen had de eerste prijs. Wanneer Rigo zelfstandige bouwvakker werd samen met zijn broer werden de duiven enkele jaren aan de kant geschoven , veel tijd was er niet meer , van 's morgens tot 's avonds maar metselen. Wanneer hij in 86 een mooi huis in Vliermaal neerzette werd ook opnieuw gestart met de duiven. Weer was Rigo op enkele jaren tijd de te kloppen man, maar door de slechte ligging kan men provinciaal weinig scoren, daarom is hij in 2010 overgestapt naar de fondvluchten en zeker de internationale. Nu op enkele jaren spel heeft hij zijn provinciale toch al gewonnen , en wie weet wat er nog allemaal  zal volgen?

Basis

Zoals al geschreven kwam de omwenteling in 2010 , duiven werden bijgehaald bij grote kampioenen zoals Frans Bungeneers, Cor de Heijde, Reybroek en zoon, Martin Ravelingen, JP Voets uit Guigoven en Leon Geelen (Veldwezelt) . De winnaar uit St Vincent had als vader de 001/11 van Leon Geelen en de moeder is de 825/10 een rechtstreekse Reybroek en zoon duif. met afstamming uit “de Marseille” x dochter “Ronaldinho”. Als voorbereiding werd er gespeeld op Limoges en Cahors. Voor hun vertrek op St-Vincent werden ze al van 's morgens bijeengezet met hun duivin met schotel en stro. Dit heeft gezorgd voor dit beetje extra want in Limburg waren die dag  maar 2 duiven thuis.

Spel

Rigo beschikt nu over 25 koppel kwekers , 40 weduwnaars en 20 duivinnen. Uitzonderlijk vond ik de 20 duivinnen die op nest gespeeld worden en die onderling mogen paren onder elkaar. Door dit systeem bespaar je wel 20 duivers. De fondduiven kweken niet voor het seizoen , alleen een dag of 5 broeden in maart,  en van dan af zitten ze los. De enkele vitesse duiven kweken wel voor het seizoen. Vanaf oktober tot maart worden er geen duiven meer uitgelaten alles blijft rustig binnen , het seizoen is al zwaar genoeg er is niks beter dan rust voor de duiven. Voor het seizoen wordt de selectie gemaakt welke duiven waar naartoe gaan. Hier wordt gewoon gewerkt per hok , zo kan je ze rustig klaar maken voor de vlucht. De duivers trainen alleen 's morgens 1uur . De duivinnen trainen gewoon door de dag eens ze op nest zitten worden  ze enkele keren per week op 40 km weggebracht. De betere duivers zijn nu tegen de betere duivinnen gekoppeld om nog enkele late jongen te kweken wat goed kan zijn voor de kweek.

De jonge duiven worden wel degelijk opgeleerd vliegen ook enkele nationale vluchten maar zoals elke fondman,  telt alleen het werk van de oude duiven. Maar door de jonge duiven de nationale vluchten te spelen hebben deze al een grote ervaring mee wat zeker goed zal zijn in het verloop van hun loopbaan.

DSC00588hok

Voeder

Hier wordt het meeste Beyers voeder gegeven naar de vluchten toe wordt er wel fond Matador bijgegeven. Maar in rust toestand wordt veel Soontjes mengeling gevoederd. Iedere duif wordt wel apart in de bak gevoederd

Medisch

Alle verplichte inentingen worden gedaan, maar na het seizoen worden ze eerst gekuurd en dan gespoten tegen paratyfus. Ook worden ze voor het seizoen tegen de pokken met borsteltje gekuurd en een wormkuur voor het seizoen wordt ook altijd gedaan . Wat de bijproducten betreft die komen van Schroeders , Comed en Herbots.

Barcelona

Voor iedere fondspeler is Barcelona de vlucht van het jaar , voor 2017 was het een harde vlucht met veel verliezen , Maar de duivinnen van Rigo presteerde weeral super met 1-14-23-28-30-34-36   7/11 lokaal tegen 265 duiven. zijn 6 ervaren duivinnen van 2013 waren alle present op zondag avond, een mooi resultaat. De duivinnen van Barcelona werden ingekorfd op eind broeden.

Uitslagen

Valence lokaal 1-2-5-8-11-17-enz 297 duiven

Agen lokaal 2-8-20-22   5/8

Cahors 2-14-33-48-56    5/9    3deprov 690 duiven

Vorig jaar werd Rigo

- 4de kampioen limburgsefondmarathon

-1+2 kampioen zware fond LABR –Fond Tongeren

-Algemeen kampioen Fond en zware fond LABR Tongeren.

Het was weer een gezellige namiddag bij een zeer symphatiekemelker, nu hij de smaak te pakken heeft om een provincialer te winnen gunnen we hem voor volgend jaar zeker een nationale overwinning bij zijn 50 ste jaar als duivenmelker.

Frans

 

 

Sponsors

Nuttige Links

Liefhebbers

 

 

 

 

 

Copyright © 2018 Msn Duivensport.