1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

 

Belgavet  Verselebannernew  Mega2016  
 ROPA2016nrw  Verselekijkernew  De Reiger Bannertje MSN DUIVENSPORT 2  
 
DSC00622

Membruggen: Sinds 1977 een deelgemeente van Riemst , bekend om zijn steenbakkerij die in 1960 een ringoven opstartte, welke als een der weinige in Belgie nog bestaat . Deze steenfabriek is gespecialiseerd in oude typen baksteen.

Hier heeft Roger zijn jeugd doorbracht, in 83 is Roger dan begonnen met de duiven sport met hulp van Julien Noelmans,  het was meer vallen dan opstaan maar Roger kennende hij bleef niet met de pakken zitten en in 99 werd alles opgeruimd en klopte hij aan bij Frans Devoegd uit Boeghout een man met duiven van Dirk Vandyck , Engels en Voets. Dit was een schot in de roos, Want uit een dochter  van de 231 van Engels kwamen echte supers . Via Simons uit Maaseik werden ook Kraft duiven bekomen en tijdens de olympiade in Polen heeft hij dan Willem de Bruijn ontmoet, en sindsdien huizen nu al 30 rechtstreekse Willem duiven op de hokken sindsdien zijn de prestaties ook ferm verbeterd. Sommigen noemen hem al het bijhuis De Bruijn.

Bestand

Roger beschikt over 14 koppels kwekers , 29 weduwnaars en een 12 tal duivinnen. Eind november wordt alles samengezet, zowel van de vliegers als van de kwekers worden er jongen gekweekt, want je weet toch niet verteld Roger waar de goede gaan uit komen, ook zo ontdek je snel weer een nieuw kweekkoppel. De jongen blijven zolang mogelijk bij de ouders eens ze opnieuw beginnen te leggen worden de jongen met de duivinnen verplaatst naar het jonge duiven hok. Dan begint voor de weduwnaars een tijd van regime, Roger mengt dan gerst , zuivering , rijst en rui door elkaar, hier worden ze dan krabjes gevoederd tot begin maart. Alle duiven worden apart met de lepel gevoederd. Vanaf januari als het weer het toelaat worden de duiven enkele keren per week uitgelaten om stijfheid te voorkomen, naar koude wordt niet gekeken maar naar de regen wel. Eens begin maart beginnen dan echt de trainingen en worden ze iedere dag ‘Avonds uitgelaten. Eens de maand mei en warmer weer inzicht is,  worden ze zowel smorgens als s’avonds uitgelaten. .

Spel

Hier ten huize Bruninx wordt niet totaal weduwschap gespeeld, bij thuiskomst moet er iets zitten zegt Roger. Bij de weduwnaars  op de snelheids vluchten worden altijd de duivinnen getoond eens de halve fond , wordt er gewoon met de schotel gewerkt, omdat Roger liever heeft dat de duiven kalm ingezet worden. Bij thuiskomst blijven ze soms te lang bijeen vind Roger , want hier is het dikwijls de dag erna dat ik alles opruim.

Duivinnen

Sinds een 3tal jaren wordt hier ook met de duivinnen gespeeld, de partners blijven thuis. De duivinnen trainen 2tot 3x per week en s’woensdags worden ze meestal gelost op 40 km dan komen ze bij hun duiver voor 1uurtje zodat ze de dag erna ook rustig kunnnen ingekorfd worden. Het voederen gebeurt idem als de weduwnaars en ook met de lepel. Op eind van het seizoen worden de dames opnieuw gekoppeld om de nationale vluchten te spelen op nest. De 2153653/16 Magda(geheten naar de vriendin van Roger) zorgde voor een stunt om op een jong van 10 dagen alle limburgse oude duiven te verslaan. Ook in de zone vloog ze de 1ste prijs.

DSC00623

Jonge duiven

Een 60tal vroege jongen worden gespeend , van verliezen is hier weinig spraken. Wel worden de duiven goed opgeleerd in verschillende stappen, maar nooit ver. Bij het spenen wordt een 3tal weken kweek gegeven eens ze goed eten en luisteren wordt al lichter voedervoorgeschoteld. Wel wordt altijd bij de jonge duiven gelet op de stront s’morgens , eens die niet goed is wordt altijd Roni van Comed gegeven met een goed resultaat. Want volgens Roger zijn duiven die zware adeno hebben gehad verloren voor de wedstrijden. Ook bij iedere thuiskomst van de jonge duiven wordt er Ronigegeven. Dit seizoen is ook voor de 1ste maal gespeeld op de schuifdeur , met zeer goed resultaat. De duiven waren meer gemotiveerd sinds ik ze speelde op de deur zegt Roger.

Medisch

Na het seizoen wordt altijd een 10daagse kuur gegeven met soludox , de meeste producten worden gegeven van Comed. De jonge duiven worden gespoten voor pokken en Paramixo. Wanneer de duiven van de reis terugkomen wordt altijd Voeder klaargemaakt met de helft P40 erbij. In het begin van de week wordt er licht gevoederd, naderhand worden 4 sport mengelingen met elkaar gemengd dit zijn Casaert, Beyers Matador en  Vanrobays

Mandataris

Dat Roger zich goed inzet voor de duivensport is geweten , hij is voorzitter in Millen en mandataris voor Limburg bij de KBDB. Hij is verantwoordelijk voor de lossingen van de snelheid en de kleine halve fond. Dat er al vele discussies zijn over het lossen van de duiven is toch elk jaar , dat blijf je toch hebben. Maar er is niks zo gemakkelijk de duiven te lossen bij mooi weer zegt Roger , eens er buien zijn onderweg dan is het altijd hopen op een goede terugkomst.

Enkele uitslagen

20-5       jaarsejouy 2-3-4-11-14-22-31-33-34-46    14/16

28-5      Chimay 148 Oude 1-3-9-14-15-36   6/10

16-7      Chimay 3781 jonge 1-2-3-4-47-50-59-64……    16/24

12-8       Sourdun 220 jonge 1-2-3-4-6-7-9-10-11-15-21-23    21/39

We wensen Roger nog veel plezier en geluk met zijn duiven

Frans

Sponsors

Nuttige Links

Liefhebbers

 

 

 

 

 

Copyright © 2019 Msn Duivensport.