1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

 

Belgavet  Verselebannernew  Mega2016  
 ROPA2016nrw  Verselekijkernew  De Reiger Bannertje MSN DUIVENSPORT 2  
 
IMG 0491

Van jongs af aan werd Jan ondergedompeld id de wereld van de dieren in zijn geboorte dorp Welden. Vanaf zijn 15de is hij zelfstandig duiven liefhebber, eerst op de ouderlijke boerderij en later op zijn huidige verblijfplaats in Hundelgem vlak bij de kerk waar hij zijn passie nog steeds met hart en ziel uit oefent.

Dat de e duivensport  in Hundelgem een familie gebeuren is, blijkt uit de grote steun die Jan krijgt van zijn vrouw Marleen,die instaat voor het opleren van de duiven en de administratie. Het is vooral het halve fond gebeuren dat steeds Jan zijn voorkeur heeft weggedragen en met succes is later gebleken. Een van de stamvaders waar Jan veel aan te danken heeft is de Willy die werd aangekocht op de totale verkoping van zijn goed vriend Willy Sachem uit Zottegem.De Willy zette verschillende 1ste prijs vliegers op de wereld met verschillende duivinnen,alsook de kleinkinderen zijn top vliegers. Vooral de combinatie van de sterke halvefond stam van Charles Van Lancker uit Heurne-Oudenaarde gaf schitterende nakomelingen. Een ander ras dat voorzichtig werd bijgebracht bij de basisstam zijn duiven van Robert Braem uit Outer. Ook de samenkweek met Tom Van Gaver lukte vrijwel onmiddelijk.

Wat Jan heel belangrijk vind is het feit dat de omgeving op de hokken zo zuiver mogelijk moeten zijn en duivenstof uit den boze is. Deze toepassing kadert in de strijd tegen verstopping van de koppen. Zowel de doffers,duivinnen en jongen vertoeven op hokken waar ze niet direct in contact komen met de buitenlucht. Ze verblijven overdag in een open voliere met de mogelijkheid om bij slechtweer, de zaak af te sluiten.

Het hok bestand bestaat uit 24 koppel kwekers waarvan 4 vaste koppels. De rest wordt onderling verwisseld. Hieruit worden een 120 tal jonge  geringt bestaand uit 2 ronden en uit de belangrijkste koppels mogen nog een 3de ronde opbrengen. Al deze jonge worden verduisterd en later worden ze op de schuifdeur gespeeld. Verder worden er 32 weduwnaars en 32 vliegduivinnen over gehouden en deze worden op totaal weduwschap gespeeld om het hokbestand zo klein mogelijk te houden. De vliegduiven gaan in de winter niet samen wel worden ze rond 20 februari gekoppeld en mogen ze een 4tal dagen broeden en dan worden ze terug gescheiden. De vliegenduiven worden ingemand zonder hun partner tezien,zodat ze rustig mogelijk aan de start kunnen komen. Jan is van het principe dat de beloning na het werk moet komen.

Medisch gezien worden de duiven begin maart aan geboden ter controle bij den dierenarts en dan volgen de verplichte vaccinaties. Bij de oude tegen paramixo en bij de jonge paraixo-herpes. Deze enting wordt na 4 weken herhaald. Daarna worden de jonge ook nog ingeent tegen de pokken met het borsteltje natuurlijk.

IMG 0487

Resultaten en toppers

2018 1prov. Chateauroux 4283 oude met “De Fred” (pedigree)

2017 1prov. Chatauroux 7617 jaarse

2015 1prov. Blois   1751 jaarse

2013 1prov. Orleans 5970 jonge

2011 1prov. Orleans 3951 jaarse en snelste van 7080 duiven.

2010 1prov.blois 988 oude

2015 1zone van 2976 jaarse

2013 1zone bourges van 1751 jaarse

2013 1nevers van 2203 jonge

Klik hier voor een overzicht van de uitslagen 2018

Ik wil via deze weg Jan en Marleen bedanken voor de goeie ontvangst en de super leuke babbel alsook om de toppers te mogen bezichtigen samen met de goeie raad die Jan mij meegaf. Het was plezant om tezien hoe deze mensen vol passie zo over de duiven konden vertellen. Ik wens ze alvast nog veel goeie uitslagen toe in 2018 en een goeie gezondheid. Tot binnenkort.

Gery

Spotlight

Sponsors

Nuttige Links

Liefhebbers

 

 

 

 

 

Copyright © 2019 Msn Duivensport.